Energimærkning af ejerboliger og andelsboliger

Tilstandsrapport

En tilstandsrapport er en rigtig god idé, når du skal ud og købe eller sælge bolig. En tilstandsrapport vurderer nemlig huset i forhold til andre huse af samme stand, type og alder. Således kan du undgå ubehagelige overraskelser, hvad enten du er køber eller sælger af huset.

Hvad enten du har meget erfaring på boligmarkedet eller slet ingen, så er det altid en god idé med en tilstandsrapport. En tilstandsrapport er en rapport over boligens stand og kan blandt andet benyttes til sammenligning af andre hus, hvis man eksempelvis er køber og ser på flere huse samtidig. Tilstandsrapporten udarbejdes af en byggesagkyndig, der typisk er uddannet ingeniør, arkitekt eller på anden måde har en højt kvalificeret faglig baggrund. Derudover er den byggesagkyndige beskikket af staten til at udstede tilstandsrapporter.

Det er dit eget ansvar at lave en aftale med den byggesagkyndige. Det er ikke noget ejendomsmægleren kan klare for dig! Dette er en vigtig huskeregel, når der skal udføres og udarbejdes tilstandsrapporter.

En tilstandsrapport koster typisk mellem 4.000-10.000 kroner afhængig af boligens størrelse. Når du får udarbejdet tilstandsrapporten er det vigtigt, at den byggesagkyndige har adgang til alle dele af ejendommen. Det gælder altså også krybekælderen, udhuset og så videre.

Desuden skal du være opmærksom på, at en tilstandsrapport kun har en gyldighed på 6 måneder. Er tilstandsrapporten for din ejendom ved at udløbe, så kan det altså være en god idé, at få den fornyet. Dette kan ofte klares til reduceret pris, hvis fornyelsen sker kort efter rapporten er udløbet. Dette er dog kun nødvendigt, i tilfælde såsom, at huset ikke er blevet solgt indenfor en 6-måneders ramme.

En tilstandsrapport kan nemlig, sammen med et tilbud om en ejerskifteforsikring og et tilbud om at betale halvdelen af præmien for denne, sikre dig, som køber, mod erstatningskrav der stammer fra skjulte skader og mangler på boligen. En sikring, der ellers først frafalder efter ti år, hvor du er ansvarlig for alle eventuelle skader og mangler ved boligen.

En tilstandsrapport er altså, med andre ord, en rigtig god investering, der kan spare dig for mange penge og meget besvær i fremtiden. For selvom den tilstandsrapporten ikke er lovpligtig, og du muligvis har rigtig godt styr på den ejendom, som du er ved at købe eller sælge, så er du væsentligt bedre stillet med bistand fra et professionelt blik og tilstandsrapporten i hånden efterfølgende.

Tænk bare på hvor mange problemer, der kan opstå som følge af fugt i kælderen eller et sjusket anlagt gulv. Problemer som den byggesagkyndige kan spotte på få sekunder, og som kan få afgørende betydning for boligens pris, samt din juridiske stilling under en senere retssag eventuelt. Selvom der er mange udgifter forbundet med salg og køb af hus, så er tilstandsrapporten et helt forkert sted at spare. Derfor bør man altid tage kontakt til en byggesagkyndig i god tid, inden salg eller køb af hus.

Kort sagt er der ved en hushandel altid brug for en advokat og en bygningssagkyndig.