Energimærkning af ejerboliger og andelsboliger

Energibesparelser

Energibesparelse er et meget brugt udtryk i disse tider. Det skyldes blandt andet et markant fokus på klima, men også stigende energipriser som kan retfærdiggøre betydelige investeringer i stadig mere teknologisk avanceret energibesparende udstyr.

Hvis alle mennesker i verden forbrugte som eksempelvis amerikanerne, så ville der ikke være plads til syv milliarder mennesker på kloden. Det er en tese, der er svær at efterprøve, men muligvis rigtig nok. Nu kører hele verdens befolkning ikke i lige så store biler som amerikanerne, men menneskeheden står stadig overfor enorme udfordringer på det klimamæssige område. Problemer som kan og skal løses. I Danmark er vi langt fremme på en række områder. Både ved at bruge cyklen samt offentlig transport i vid udstrækning, men også ved at isolere vores huse, således at vi kan spare på energien, uden af den grund, at frygte kulden.

En af de måder staten prøver at motivere befolkningen til energibesparelser, er ved energimærkeordningen. Ordningen minder om det, de fleste kender fra køleskabe og andre produkter. Typisk en skala fra A, som værende det bedste, til G, der er den laveste bedømmelse. Altså en type karakterskala, der mærker en ejendom efter hvor god den er til at isolere. Disse energimærkninger uddeles af energikonsulenter, der kigger på ejendommen og på ejendommens forbrug af energi, samt hvordan ejendommen er isoleret. På baggrund af disse informationer kan energikonsulenten give et bud på, hvilke tiltag ejeren af ejendommen kan iværksætte for at isolere ejendommen bedre.

På denne måde kan ejeren spare en masse penge. Det skyldes, at vi en tid med stadig højere energipriser kan tillade os at foretage betydelige investeringer i energibesparende udstyr og vedvarende energi. Det kan for eksempel være store investeringer som solenergi eller nye vinduer. Alt sammen tiltag som kan spare penge i det lange løb.

Derudover er der også penge at spare på den korte bane, hvis du står overfor salg af bolig eksempelvis. Det skyldes, at en bolig med en god energimærkning typisk opnår en højere vurdering, og dermed en højere salgspris. Der er altså penge at hente ved en energimærkning uanset hvad.

Der er altså, med andre ord, en lang række økonomiske incitamenter til at få lavet energibesparelser på ejendommen. Derudover er der også et moralsk ansvar overfor menneskeheden som sådan. Det lyder muligvis voldsomt, men selvom vi danskere ikke er storforbrugere her i Danmark, så har vi stadig et voldsomt højt energiforbrug, sammenlignet med andre lande i verden. Derfor er det vigtigt, at vi går forrest i kampen om energibesparelse. Det er en utrolig billig kamp at føre, og en kamp der kan føre til innovation indenfor grøn teknologi, og til en bedre tilværelse for alle.

Tænk derfor tit på energibesparelser, som du kan have indflydelse på, og få energibesparelser op på en højere prioritet i livet.